Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto bantoffi

Najlepsze Ciasto pod słońcem!!! Na imieninach zjedzone jako pierwsze:)Jest czasochłonne ale na prawde warte tego czasu:) Przepis od słodka magia od kuchni.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka, ciągle ubijając. Dosypać pozostałe składniki, wymieszać mikserem. Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki, piec 180º, ok. 30 min ,,do suchego patyczka”.

Krem bananowy:

  • 1l. Nektaru bananowego
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła

Z nektaru odlać szklankę, pozostałą część zagotować. W odlanej szklance rozmieszać budynie wraz z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się nektaru, chwilę pogotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszając tak długo aż masło się rozpuści. Przykryć fiolą aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Zimny budyń rozmiksować.

Masa toffi:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 120g masła

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Wylać na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić.

Ponadto:

  • 6-7 dużych, dojrzałych bananów
  • 750ml śmietany kremówki
  • 3 usztywniacze do śmietany (śmietan fix)
  • Ciemne kakao
  • Cytryna

Obrać banany i pokroić w grube plastry i ułożyć na masie, skropić sokiem z cytryny. Na banany wylać krem bananowo – budyniowy. Odstawić do lodówki.

Śmietanę ubić z usztywniaczami. Rozprowadzić po cieście oraz posypać ciemnym kakao. Przechowywać w lodówce. 

bantoffi

bantoffi2

niedziela, 18 marca 2012, justynapikula
Tagi: banany ciasto

Polecane wpisy