Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Puszyste Rafaello

Ciasto dla smakoszy wiórek koksowych. Jest delikatne i bardzoooooo pyszne.

Idealnie się prezentuje w¶ród innych ciast. Przepis ze ,,zeszytu mamy” :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Masa:

  • 3 ¶mietany kremówki 30%
  • 3 ¶nieżki
  • 200g wiórek koksowych
  • 150g płatków migdałowych
  • 2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywn± pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyro¶nięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać m±kę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić.   

Masa:

Czekoladę rozpu¶cić z 2 łyżkami mleka i ostudzić. ¦mietanę ubić, dodać ¶nieżkę i dalej ubijaj±c dodać rozpuszczon± czekoladę, wiórki kokosowe oraz połowę płatków migdałowych. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i na wierzch posypać drug± połow± płatków migdałowych. Gotowe włożyć do lodówki na co najmniej godzinke.      

puszyste rafaello

sobota, 17 marca 2012, justynapikula

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2012/03/17 12:07:33
Apetycznie wygl±da