Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Wuzetka W-Z

Coś na Dzień Kobiet specjalnie dla Pań. Wuzetka – W-Z. Ciasto znane już od lat 50 XX wieku. Nazwa pochodzi od skrótu ,,WZK”, co oznacza ,,wypiek z kremem”.  Nie jest trudna w wykonaniu, pięknie się prezentuje na talerzu. Przepis od mojepasjekrakow.

Składniki:

Ciasto

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki sodz
  • 2¾ łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 170-200g powideł śliwkowych (ewentualnie dżemu wiśniowego)
  • 1 szkl. mleka  

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki (30-36%)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 160g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru

Poncz

  • o   ½ szkl. Lekko słodkiej kawy

Wykonanie:

Margarynę, cukier oraz jajka utrzeć. Mąkę, kakao i sodę wymieszać. Powidła zmiksować blenderem (można mikserem) z mlekiem. Do utartej margaryny dodawać naprzemiennie suche wymieszane produkty i zmiksowane mleko z powidłami. Dobrze wszystko wymieszać. Ciastko wylać blaszkę (33*20) i piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Blaty naponczować.

Przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia (nie zagotować). Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać chłodną rozpuszczoną żelatynę. 1 cześć ciasta włożyć do blaszki. Cieniuteńko posmarować powidłami. Na to wyłożyć bitą śmietanę  (odkładając wcześniej 2-3 łyżki do dekoracji). Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch znów cieniutko posmarować powidłami a następnie polać polewą. Ozdobić kleksami z bitej śmietany. Ciastko najlepiej schłodzić w lodówce. 


czwartek, 08 marca 2012, justynapikula
Tagi: ciasto

Polecane wpisy

Komentarze
dusiowaa
2012/03/08 18:44:19
klasyka!