Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Prosty tort truskawkowy

Bardzo delikatny i co najważniejsze pyszny tort truskawkowy!!!

Składniki:

Biszkopt:

  •  5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 180g cukru
  • ¾ łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

  • 100g serka mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • ¾ szkl. zmiksowanych truskawek
  • 1 szkl. pokrojonych truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • kilka truskawek
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat i wymieszać. Białka ubić z łyżeczką soku z cytryny na sztywna pianę. Na żółtka przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką. Ciastko przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (ale tylko dno), wyrównać i wstawić do  nagrzanego piekarnika do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić w poziomie na 3 równe części.

Masa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kolejnie zmiksowane truskawki, żelatynę, serek i ponownie wymieszać. Do uzyskanej masy wsypać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Na spód ciasta wyłożyć dość sporo przygotowanej masy. Przykryć kolejnym ciastem i ponownie wyłożyć masę. Na tę ostatni kawałek biszkoptu i resztę truskawkowej masy, którą rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Wierzch dowolnie przystrajamy truskawkami i oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort włożyć przed podaniem na min. 2h do lodówki, tam też go przechowujemy.

tort

 

tort 2

niedziela, 24 czerwca 2012, justynapikula
Tagi: truskawki

Polecane wpisy