Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 24 czerwca 2012
Prosty tort truskawkowy

Bardzo delikatny i co najważniejsze pyszny tort truskawkowy!!!

Składniki:

Biszkopt:

  •  5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 180g cukru
  • ¾ łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

  • 100g serka mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • ¾ szkl. zmiksowanych truskawek
  • 1 szkl. pokrojonych truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • kilka truskawek
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat i wymieszać. Białka ubić z łyżeczką soku z cytryny na sztywna pianę. Na żółtka przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką. Ciastko przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (ale tylko dno), wyrównać i wstawić do  nagrzanego piekarnika do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić w poziomie na 3 równe części.

Masa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kolejnie zmiksowane truskawki, żelatynę, serek i ponownie wymieszać. Do uzyskanej masy wsypać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Na spód ciasta wyłożyć dość sporo przygotowanej masy. Przykryć kolejnym ciastem i ponownie wyłożyć masę. Na tę ostatni kawałek biszkoptu i resztę truskawkowej masy, którą rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Wierzch dowolnie przystrajamy truskawkami i oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort włożyć przed podaniem na min. 2h do lodówki, tam też go przechowujemy.

tort

 

tort 2

Tagi: truskawki
10:13, justynapikula , Torty
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 czerwca 2012
Muffinki truskawkowe z kruszonką

Muffinki sezonowe, czyli z dodatkiem truskawek. Na wierchu delikatne ,,okruchy”, które bogacą smak tego wypieku. Przepis od dorotus78.

Składniki na ok. 24 sztuki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 ¼ szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ¾ szkl. oleju
  • 1 ¼ szkl. mleka
  • 2,5 szkl. pokrojonych truskawek

Kruszonka:

  • 150g zmielonych migdałów
  • 30g masła
  • 4,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

W jednej miseczce połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko, olej. W drugiej suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Wymieszane ,,mokre” dodać do ,,suchych” i ponownie (delikatnie) wymieszać (do połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wyłożyć ciastem. Na wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć i rozcierać palcami.

Piec ok. 25 minut w 190°C

Smakują najlepiej ostudzone.

Smacznego!!! 

muffinki z truskawkami

niedziela, 10 czerwca 2012
Jagodowiec

Sezon jagodowy się rozpoczął, więc czas i na ciasto.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Krem:

  • 3 śmietany kremówki (3*200ml)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 litr jagód
  • Dodatkowo 3 galaretki (wiśniowe lub truskawkowe)

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić. 

Krem:

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, następnie ostudzoną żelatynę. Zmiksować. Wsypać do ubitej śmietany jagody i wymieszać łyżką. Całą masę umieścić na ostudzonym biszkopcie i wstawić do lodówki na 1h. Galaretki rozpuścić w 1l wody, gdy zaczną tężeć, wylać na biszkopt. Gotowe ciasto trzymać w lodówce.



Tagi: ciasto jagody
18:35, justynapikula , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 11 kwietnia 2012
Babeczki Wielkanocne

Babeczki, jako podstawa i piękna dekoracja, którą zachwycali się wszyscy w święta, szczególnie Ci najmłodsi:).  Przepis na babeczki i dekoracje, od Dorotus76.

Babeczki

Składniki (na ok. 13 szt.):

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:

W pierwszej miseczce mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć. W drugiej rozbełtać jajko z mlekiem, olejem oraz olejkiem waniliowym. Połączyć zawartość obu miseczek, wymieszać (najlepiej widelcem) do połączenia wszystkich składników.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Włożyć do nich ciasto do około połowy wysokości. Piec 20-23 minuty w 190°C (do suchego patyczka). Wyjąc i ostudzić na kartce.

Dekoracja

Składniki:

  • 2 śmietany kremówki 30% (200ml każda)
  • 2 śmietan fix
  • 1 Serek mascarpone
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • Pianki marshmallow (JOJO) (na uszy do króliczków, płatki do kwiatków)
  • Cukierki mentosy (różowe) (na nosek do króliczków)
  • Cukierki czerwone malinki (środek kwiatka)
  • Czekoladowe małe groszki (na oczy króliczków)
  • Czekoladowe sprinkles (na wąsiki króliczków)
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Króliczki

Śmietanę ubić, dodać śmietan fix i cukier. Do tej masy dodać serek mascarpone i wymieszać. Gotową masą smarować wierzch upieczonych i ostudzonych babeczek. Pianki przecinamy po skosie, tworząc uszy króliczków, przykleić na babeczkę posmarowaną bitą śmietaną. Mentos różowy na środek.  Wąsiki - czekoladowe sprinkles przyklejone na białe kawałki marshamallows. Następnie przykleić oczy. Pozostałą część babeczki oprószyć wiórkami kokosowymi.

króliczek


Kwiatki:

Tak jak poprzednio babeczki smarujemy masą z bitej śmietany. Na środek różowa ,,malinka”. Pianki przecinamy po skosie, tworząc płatki kwiatków. Przyklejamy do masy.

kwiatek

wsz

piątek, 30 marca 2012
Szybkie Kokosanki

Ciastka najlepsze na świecie! Proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Przepis od Dorotus76

Składniki:

  • 2 jajka
  • 140g cukru pudru
  • 200g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie żółtka. Do ubitej masy dodać wiórki koksowe i wszystko wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę wykładać łyżką masę kokosową. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec ok. 15 minut. Należy bardzo uważać, ponieważ ciasteczka szybko się przypiekają. Po wyciągnięciu z piekarnika, należy poczekać aż kokosanki się ostudzą, po czym można już konsumować:) 

kok

Tagi: ciastka
17:59, justynapikula , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 marca 2012
Sernik

Kolejny z tradycyjnych ciast - SERNIK. Ciasto  jest bardzooo, bardzooo puszyste. Przepis z ,,zeszyty mamy”.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g margaryny Kasi
  • 1 jajko całe + 1 żółtko
  • 0, 5 paczuszki proszku do pieczenia
  • 75g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 0,5 paczuszki cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez ok. 10 minut.

Masa Serowa

  • 1kg sera śmietankowego
  • 1 olejek śmietankowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%

W pierwszej miseczce (dość dużej) wymieszać ser, olejek, budynie. W drugiej ubić 10 białek z 1 szklanką cukru. W trzeciej ubić 10 żółtek z ½ szklanką cukru. W czwartej ubić śmietanę kremówkę.  Do pierwszej miseczki dodać ubite białka i śmietanę, wszystko wymieszać. Następnie dodać żółtka i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie do ,,granic” blaszki :)  

seernik

19:36, justynapikula , Serniki
Link Komentarze (2) »
Makowiec

Jedno z tradycyjnych, świątecznych ciast MAKOWIEC. Ciasto to zawiera bardzo dużo maku, dlatego też świetnie smakuje! Przepis z ,,zeszytu mamy”:)

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g margaryny Kasi
  • 1 jajko całe + 1 żółtko
  • 0, 5 paczuszki proszku do pieczenia
  • 75g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 0,5 paczuszki cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez ok. 10 minut.

Masa:

  • 2 puszki masy makowej z bakaliami.
  • 4 białka

Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch z odłożonego ciasta wyciąć paseczku i ułożyć ,,kratkę”, tak jak przedstawia szkic poniżej. Włożyć do piekarnika na 180° i piec ok. 1h do suchego patyczka.

.tab

Z cukru pudru robimy lukier, a następnie ,,esy floresy" po wierzchu ciasta. 

mak2

 



niedziela, 18 marca 2012
Ciasto bantoffi

Najlepsze Ciasto pod słońcem!!! Na imieninach zjedzone jako pierwsze:)Jest czasochłonne ale na prawde warte tego czasu:) Przepis od słodka magia od kuchni.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka, ciągle ubijając. Dosypać pozostałe składniki, wymieszać mikserem. Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki, piec 180º, ok. 30 min ,,do suchego patyczka”.

Krem bananowy:

  • 1l. Nektaru bananowego
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła

Z nektaru odlać szklankę, pozostałą część zagotować. W odlanej szklance rozmieszać budynie wraz z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się nektaru, chwilę pogotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszając tak długo aż masło się rozpuści. Przykryć fiolą aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Zimny budyń rozmiksować.

Masa toffi:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 120g masła

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Wylać na ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić.

Ponadto:

  • 6-7 dużych, dojrzałych bananów
  • 750ml śmietany kremówki
  • 3 usztywniacze do śmietany (śmietan fix)
  • Ciemne kakao
  • Cytryna

Obrać banany i pokroić w grube plastry i ułożyć na masie, skropić sokiem z cytryny. Na banany wylać krem bananowo – budyniowy. Odstawić do lodówki.

Śmietanę ubić z usztywniaczami. Rozprowadzić po cieście oraz posypać ciemnym kakao. Przechowywać w lodówce. 

bantoffi

bantoffi2

Tagi: banany ciasto
20:09, justynapikula
Link Dodaj komentarz »
Ptasie mleczko

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast ,,Ptasie mleczko”. Przepis z ,,zeszytu mamy”.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Masa:

  • 4 galaretki (smak dowolny, ja polecam truskawkowy bądź wiśniowy)
  • 4 śmietany kremówki 30%

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić. 

Masa:

Galaretki rozpuścić w 1,5l wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Można wstawić  na chwilkę do lodówki, wtedy będzie można szybciej konsumować:)  

ptasie mleczko

11:07, justynapikula
Link Komentarze (4) »
sobota, 17 marca 2012
Puszyste Rafaello

Ciasto dla smakoszy wiórek koksowych. Jest delikatne i bardzoooooo pyszne.

Idealnie się prezentuje wśród innych ciast. Przepis ze ,,zeszytu mamy” :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Masa:

  • 3 śmietany kremówki 30%
  • 3 śnieżki
  • 200g wiórek koksowych
  • 150g płatków migdałowych
  • 2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić.   

Masa:

Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać śnieżkę i dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz połowę płatków migdałowych. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i na wierzch posypać drugą połową płatków migdałowych. Gotowe włożyć do lodówki na co najmniej godzinke.      

puszyste rafaello

czwartek, 08 marca 2012
Wuzetka W-Z

Coś na Dzień Kobiet specjalnie dla Pań. Wuzetka – W-Z. Ciasto znane już od lat 50 XX wieku. Nazwa pochodzi od skrótu ,,WZK”, co oznacza ,,wypiek z kremem”.  Nie jest trudna w wykonaniu, pięknie się prezentuje na talerzu. Przepis od mojepasjekrakow.

Składniki:

Ciasto

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki sodz
  • 2¾ łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 170-200g powideł śliwkowych (ewentualnie dżemu wiśniowego)
  • 1 szkl. mleka  

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki (30-36%)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 160g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru

Poncz

  • o   ½ szkl. Lekko słodkiej kawy

Wykonanie:

Margarynę, cukier oraz jajka utrzeć. Mąkę, kakao i sodę wymieszać. Powidła zmiksować blenderem (można mikserem) z mlekiem. Do utartej margaryny dodawać naprzemiennie suche wymieszane produkty i zmiksowane mleko z powidłami. Dobrze wszystko wymieszać. Ciastko wylać blaszkę (33*20) i piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Blaty naponczować.

Przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia (nie zagotować). Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać chłodną rozpuszczoną żelatynę. 1 cześć ciasta włożyć do blaszki. Cieniuteńko posmarować powidłami. Na to wyłożyć bitą śmietanę  (odkładając wcześniej 2-3 łyżki do dekoracji). Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch znów cieniutko posmarować powidłami a następnie polać polewą. Ozdobić kleksami z bitej śmietany. Ciastko najlepiej schłodzić w lodówce. 


Tagi: ciasto
15:12, justynapikula , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 07 marca 2012
Norweski deser jabłkowy

Kolejny z deserów, tym razem w roli głównej jabłka, czyli najsmaczniejsze owoce pod słońcem:) Deser jak poprzedni prosty i szybki w wykonaniu. Jest to deser Norweski, a jego oryginalna nazwa to Tilslørte Bondepiker co w tłumaczeniu ,,Wiejskie dziewczęta w welonach”. Przepis od Passionfruit.

Składniki na 1 porcję

Jabłko

Herbatniki (dwie malutkie paczuszki)

Śmietana 30% lub 36%

Łyżka cukru

Łyżeczka cynamonu (dla tego, co lubi)

Wykonanie:

Obrane jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Ugotować z niewielką ilością wody z cukrem i cynamonem. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać odrobię cukru pudru, aby była słodka). Składniki układać w pucharkach kolejno warstwami: Jabłka - Herbatniki - Śmietana - Jabłka - Herbatniki - Śmietana. Schłodzić w lodówce.


poniedziałek, 05 marca 2012
Deser bananowy z białą czekoladą
No to pierwszy przepis ze słodkości:) DESER BANANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ. Prosty i co najważniejsze szybki w wykonaniu! Dla miłośników bananów deser rewelacyjny. Przepis od Coffenetki.
sobota, 03 marca 2012
Sałatka Gyros
Miał być blog głównie ze wypiekami a tu sałatka:) Tak jako pierwszy wpis będzie coś innego. Skąd pochodzi przepis nie mam pojęcia, wyszperałam z zeszytu mamy:)