Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 10 czerwca 2012
Jagodowiec

Sezon jagodowy się rozpoczął, więc czas i na ciasto.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Krem:

  • 3 śmietany kremówki (3*200ml)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 litr jagód
  • Dodatkowo 3 galaretki (wiśniowe lub truskawkowe)

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić. 

Krem:

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, następnie ostudzoną żelatynę. Zmiksować. Wsypać do ubitej śmietany jagody i wymieszać łyżką. Całą masę umieścić na ostudzonym biszkopcie i wstawić do lodówki na 1h. Galaretki rozpuścić w 1l wody, gdy zaczną tężeć, wylać na biszkopt. Gotowe ciasto trzymać w lodówce.



Tagi: ciasto jagody
18:35, justynapikula , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 marca 2012
Makowiec

Jedno z tradycyjnych, świątecznych ciast MAKOWIEC. Ciasto to zawiera bardzo dużo maku, dlatego też świetnie smakuje! Przepis z ,,zeszytu mamy”:)

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g margaryny Kasi
  • 1 jajko całe + 1 żółtko
  • 0, 5 paczuszki proszku do pieczenia
  • 75g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 0,5 paczuszki cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez ok. 10 minut.

Masa:

  • 2 puszki masy makowej z bakaliami.
  • 4 białka

Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Całość wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch z odłożonego ciasta wyciąć paseczku i ułożyć ,,kratkę”, tak jak przedstawia szkic poniżej. Włożyć do piekarnika na 180° i piec ok. 1h do suchego patyczka.

.tab

Z cukru pudru robimy lukier, a następnie ,,esy floresy" po wierzchu ciasta. 

mak2

 



sobota, 17 marca 2012
Puszyste Rafaello

Ciasto dla smakoszy wiórek koksowych. Jest delikatne i bardzoooooo pyszne.

Idealnie się prezentuje wśród innych ciast. Przepis ze ,,zeszytu mamy” :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Masa:

  • 3 śmietany kremówki 30%
  • 3 śnieżki
  • 200g wiórek koksowych
  • 150g płatków migdałowych
  • 2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić.   

Masa:

Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać śnieżkę i dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz połowę płatków migdałowych. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i na wierzch posypać drugą połową płatków migdałowych. Gotowe włożyć do lodówki na co najmniej godzinke.      

puszyste rafaello

czwartek, 08 marca 2012
Wuzetka W-Z

Coś na Dzień Kobiet specjalnie dla Pań. Wuzetka – W-Z. Ciasto znane już od lat 50 XX wieku. Nazwa pochodzi od skrótu ,,WZK”, co oznacza ,,wypiek z kremem”.  Nie jest trudna w wykonaniu, pięknie się prezentuje na talerzu. Przepis od mojepasjekrakow.

Składniki:

Ciasto

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki sodz
  • 2¾ łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 150g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 170-200g powideł śliwkowych (ewentualnie dżemu wiśniowego)
  • 1 szkl. mleka  

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki (30-36%)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 160g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru

Poncz

  • o   ½ szkl. Lekko słodkiej kawy

Wykonanie:

Margarynę, cukier oraz jajka utrzeć. Mąkę, kakao i sodę wymieszać. Powidła zmiksować blenderem (można mikserem) z mlekiem. Do utartej margaryny dodawać naprzemiennie suche wymieszane produkty i zmiksowane mleko z powidłami. Dobrze wszystko wymieszać. Ciastko wylać blaszkę (33*20) i piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Blaty naponczować.

Przygotować polewę. Cukier wsypać do rondelka, wlać wrzącą wodę. Wymieszać. Dodać margarynę i chwilę podgrzewać do rozpuszczenia (nie zagotować). Na koniec zdjąć z ognia i dodać kakao. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Odstawić do przestygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać chłodną rozpuszczoną żelatynę. 1 cześć ciasta włożyć do blaszki. Cieniuteńko posmarować powidłami. Na to wyłożyć bitą śmietanę  (odkładając wcześniej 2-3 łyżki do dekoracji). Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch znów cieniutko posmarować powidłami a następnie polać polewą. Ozdobić kleksami z bitej śmietany. Ciastko najlepiej schłodzić w lodówce. 


Tagi: ciasto
15:12, justynapikula , Ciasta
Link Komentarze (1) »