Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Kategorie: Wszystkie | Babeczki i muffinki | Bułki, drożdżówki, chleby | Ciasta | Ciastka | Desery | Sałatki | Serniki | Torty
RSS
sobota, 23 czerwca 2012
Muffinki truskawkowe z kruszonką

Muffinki sezonowe, czyli z dodatkiem truskawek. Na wierchu delikatne ,,okruchy”, które bogacą smak tego wypieku. Przepis od dorotus78.

Składniki na ok. 24 sztuki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 ¼ szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ¾ szkl. oleju
  • 1 ¼ szkl. mleka
  • 2,5 szkl. pokrojonych truskawek

Kruszonka:

  • 150g zmielonych migdałów
  • 30g masła
  • 4,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

W jednej miseczce połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko, olej. W drugiej suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Wymieszane ,,mokre” dodać do ,,suchych” i ponownie (delikatnie) wymieszać (do połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wyłożyć ciastem. Na wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć i rozcierać palcami.

Piec ok. 25 minut w 190°C

Smakują najlepiej ostudzone.

Smacznego!!! 

muffinki z truskawkami

środa, 11 kwietnia 2012
Babeczki Wielkanocne

Babeczki, jako podstawa i piękna dekoracja, którą zachwycali się wszyscy w święta, szczególnie Ci najmłodsi:).  Przepis na babeczki i dekoracje, od Dorotus76.

Babeczki

Składniki (na ok. 13 szt.):

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:

W pierwszej miseczce mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć. W drugiej rozbełtać jajko z mlekiem, olejem oraz olejkiem waniliowym. Połączyć zawartość obu miseczek, wymieszać (najlepiej widelcem) do połączenia wszystkich składników.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Włożyć do nich ciasto do około połowy wysokości. Piec 20-23 minuty w 190°C (do suchego patyczka). Wyjąc i ostudzić na kartce.

Dekoracja

Składniki:

  • 2 śmietany kremówki 30% (200ml każda)
  • 2 śmietan fix
  • 1 Serek mascarpone
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • Pianki marshmallow (JOJO) (na uszy do króliczków, płatki do kwiatków)
  • Cukierki mentosy (różowe) (na nosek do króliczków)
  • Cukierki czerwone malinki (środek kwiatka)
  • Czekoladowe małe groszki (na oczy króliczków)
  • Czekoladowe sprinkles (na wąsiki króliczków)
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie:

Króliczki

Śmietanę ubić, dodać śmietan fix i cukier. Do tej masy dodać serek mascarpone i wymieszać. Gotową masą smarować wierzch upieczonych i ostudzonych babeczek. Pianki przecinamy po skosie, tworząc uszy króliczków, przykleić na babeczkę posmarowaną bitą śmietaną. Mentos różowy na środek.  Wąsiki - czekoladowe sprinkles przyklejone na białe kawałki marshamallows. Następnie przykleić oczy. Pozostałą część babeczki oprószyć wiórkami kokosowymi.

króliczek


Kwiatki:

Tak jak poprzednio babeczki smarujemy masą z bitej śmietany. Na środek różowa ,,malinka”. Pianki przecinamy po skosie, tworząc płatki kwiatków. Przyklejamy do masy.

kwiatek

wsz