Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 24 czerwca 2012
Prosty tort truskawkowy

Bardzo delikatny i co najważniejsze pyszny tort truskawkowy!!!

Składniki:

Biszkopt:

  •  5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 180g cukru
  • ¾ łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

  • 100g serka mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • ¾ szkl. zmiksowanych truskawek
  • 1 szkl. pokrojonych truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • kilka truskawek
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat i wymieszać. Białka ubić z łyżeczką soku z cytryny na sztywna pianę. Na żółtka przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką. Ciastko przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (ale tylko dno), wyrównać i wstawić do  nagrzanego piekarnika do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu przekroić w poziomie na 3 równe części.

Masa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać kolejnie zmiksowane truskawki, żelatynę, serek i ponownie wymieszać. Do uzyskanej masy wsypać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać łyżką. Na spód ciasta wyłożyć dość sporo przygotowanej masy. Przykryć kolejnym ciastem i ponownie wyłożyć masę. Na tę ostatni kawałek biszkoptu i resztę truskawkowej masy, którą rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Wierzch dowolnie przystrajamy truskawkami i oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort włożyć przed podaniem na min. 2h do lodówki, tam też go przechowujemy.

tort

 

tort 2

Tagi: truskawki
10:13, justynapikula , Torty
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 czerwca 2012
Muffinki truskawkowe z kruszonką

Muffinki sezonowe, czyli z dodatkiem truskawek. Na wierchu delikatne ,,okruchy”, które bogacą smak tego wypieku. Przepis od dorotus78.

Składniki na ok. 24 sztuki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 ¼ szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ¾ szkl. oleju
  • 1 ¼ szkl. mleka
  • 2,5 szkl. pokrojonych truskawek

Kruszonka:

  • 150g zmielonych migdałów
  • 30g masła
  • 4,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

W jednej miseczce połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko, olej. W drugiej suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. Wymieszane ,,mokre” dodać do ,,suchych” i ponownie (delikatnie) wymieszać (do połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wyłożyć ciastem. Na wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć i rozcierać palcami.

Piec ok. 25 minut w 190°C

Smakują najlepiej ostudzone.

Smacznego!!! 

muffinki z truskawkami

niedziela, 10 czerwca 2012
Jagodowiec

Sezon jagodowy się rozpoczął, więc czas i na ciasto.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Krem:

  • 3 śmietany kremówki (3*200ml)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 litr jagód
  • Dodatkowo 3 galaretki (wiśniowe lub truskawkowe)

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę i dodać cukier.  Żółtka w osobnej miseczce pomieszać z proszkiem, następnie z octem. Wyrośnięte dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i wszystko razem rozmiksować. Ciasto wylać na blaszkę, piec ok. 25 min. ,,do suchego patyczka”, gotowe ostudzić. 

Krem:

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, następnie ostudzoną żelatynę. Zmiksować. Wsypać do ubitej śmietany jagody i wymieszać łyżką. Całą masę umieścić na ostudzonym biszkopcie i wstawić do lodówki na 1h. Galaretki rozpuścić w 1l wody, gdy zaczną tężeć, wylać na biszkopt. Gotowe ciasto trzymać w lodówce.



Tagi: ciasto jagody
18:35, justynapikula , Ciasta
Link Komentarze (2) »